SUSRET SA VLADISLAVOM BAJCEM
Susret sa Vladislavom Bajcem,  jednim od najznačajnijih srpskih savremenih pisaca, u okviru naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, održaće se u utorak 22. aprila, u Koncertnoj dvorani od 19:00 časova.

 

Pri susretu sa stvaralačkim horizontima eminentnog pisca biće tematizovani odnos istorijskog i utopijskog, zastupljen u njegovom spisateljskom iskustvu, uloga pregaoca „iz senke“, koji na marginama zvanične istorije zapravo suštinski doprinose civilizacijskom napretku i emancipaciji, kao i umetničko profilisanje i sagledavanje prominetnih istorijskih ličnosti kroz čije delovanje bivamo suočeni sa pitanjima odnosa politike i duha, vlasti i vizionarstva, moći i stvaralačkog impulsa. U osvrtu na opus Vladislava Bajca ostvarujemo dodir sa junacima izrazite kontemplativnosti, sklonim dubokoj introspekciji, tragaocima za duhovnim prosvetljenjem i unutrašnjom ravnotežom. Jedan od čvorišnih momenata Bajčevog pripovedanja oličen je u problemu identiteta spregnutim sa dramom njegovih junaka, u dvojstvu unutar jedne ličnosti delujućim u procesu donošenja odluka, u upitanosti o sopstvenom istinskom pripadništvu i postizanju životne mudrosti. Putovanja u različite prostorno-vremenske i kulturološke oblasti (srednjovekovni Japan, doba prisustva Kelta na Balkanskom poluostrvu i osvajanja Aleksandra Makednoskog, delovanje Mehmed-paše Sokolovića u 16. veku) ispostavlja u Bajčevom književnom poduhvatu univerzalna značenja koja kroz sve unutrašnje i spoljašnje konflikte, iskušenja i izazove uzdiže stvaranje nad razaranjem, reč nad mačem, duhovnost i ljubav nad surovošću.

 

Vladislav Bajac je autor  knjiga pesama „Koji put do ljudi vodi“ i „Put haiku“. Dobitik nagrada za haiku poeziju na svetskom konkursu u Tokiu 1991. i 1993. Napisao knjige priča „Evropa na leđima bika“, „Podmetači za snove, geopoetičke basne“ (nagrada „Stevan Pešić“ za najbolju proznu knjigu) i „Gastronomadske priče“. Autor je romana „Knjiga o bambusu“, „Crna kutija, utopija o naknadnoj stvarnosti“ (nagrada/stipendija „Fondacije Borislav Pekić“ za projekat), „Druid iz Sindiduna“ (nagrada „Šesti april“ za najbolji roman o Beogradu , nagrada „Fondacije Branko Ćopić“ pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti za najbolju knjigu godine, nagrada „Zlatni bestseler“), „Bekstvo od biografije, život u osam imena“ (nagrada „Hit libris“), „Evropa ekspres, roman u pričama“ (Međunarodna nagrada „Zlatni prsten“ za stvaralački opus, Skoplje, Makedonija), „Hamam Balkanija“ (Međunarodna književna nagrada „Balkanika“ za najbolju obavljenu knjigu na nekom od balkanskih jezika, Nagrada Zlatni HIT LIBER RTS i emisije „Hit libris“ za jednu od deset najtraženijih knjiga u Srbiji u 2008.godini, nagrada „Isidora Sekulić“ za knjigu godine, nagrada „Kočićeva knjiga“ ) Dela Vladislava Bajca prevođena su na desetak svetskih jezika. Vladislav Bajac osnivač je i direktor ugledne izdavačke kuće „Geopoetika“.

 

Moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa, a ulaz je slobodan. U foajeu Koncertne dvorane biće organizovana prodaja knjiga Vladislava Bajca.