СВЕЧАНА ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА ЕНКЛАВА
После светске премијере на овогодишњем ФЕСТ-у филм „Енклава“ у режији и по сценарију  Горана Радовановића у петак 20. марта у 20 сати биће премијерно приказан у Биоскопу Центра за културу Смедерево. Пројекцији ће присуствовати сценариста и редитељ филма Горан Радовановић, глумци Аница Добра, Горан Радаковић и Растко Јанковић, као и деца глумци са Косова Филип Шубарић и Денис Мурић, аутентични сведоци живота у енклавама. Денис Мурић је и главни јунак филма „Ничије дете“, победника овогодишњег ФЕСТА-а, који ће бити приказан пред смедеревском публиком у априлу.

Филм, у коме су главне улоге остварили и Небојша Глоговац, Аница Добра, Миодраг Кривокапић, Горан Радаковић, Мето Јовановски, Ненад Јездић и други, обрађује тему положаја Срба који су остали да живе на Косову и Метохији након 1999. године у малим изолованим заједницама – енклавама.

Шта се дешава када неко премине у енклави, а гробље се налази изван ње, на непријатељској територији? У овој причи, уз много перипетија, један осамдесетогодишњи старац ће ипак бити сахрањен, и то захваљујући свом унуку, десетогодишњем дечаку који се усудио да учини нешто немогуће за обе заједнице, српску и албанску – да заволи и стекне пријатеља на супротној страни…

 

 

Након премијере у петак, филм ће се у истом термину приказивати и током викенда, односно у суботу и недељу 21. и 22. марта. Паралелно са овим филмом, у термину од 18 часова биће приказан филмски омнибус „Једнаки“ који се састоји од шест филмских прича и окупља овдашње значајне и већ афирмисане филмске ствараоце. Филм за тему има дечија права и проблеме који погађају најмлађе чланове друштва. За израду сценарија, којем је претходило вишемесечно истраживање и рад на терену ангажована је сценаристкиња Милица Пилетић док је режија поверена шесторици значајних аутора, пре свега средње генерације, са искуством у документарним и играним формама: Дејан Караклајић, Ивица Видановић, Игор Стоименов, Дарко Лунгулов, Милош Петричић и Младен Ђорђевић. Главне улоге играју: Мирјана Карановић, Небојша Глоговац, Сергеј Трифуновић, Нела Михаиловић, Радослав Миленковић и други. Посебан куриозитет овог пројекта је чињеница да су сви аутори ангажовани на овом пројекту, као чин личне друштвене одговорности прихватили да раде потпуно бесплатно!

 

 

С обзиром да су оба ова домаћа филмска остварења приказана у оквиру програма „Српски филм“ на ФЕСТ-у 2015. године, ово се може сматрати својеврсним наставком прошле недеље започете ревије филмова „Мини ФЕСТ“ у оквиру које је приказано пет страних филмова из различитих програмских селекција. Улазнице се продају на Билетарници Центра за културу Смедерево по цени од 200 динара.