ТЕАТАР У ТВРЂАВИ I
Градска културна манифестација, позоришни фестивал „Театар у тврђави“,  у свом првом издању одиграће се од 6. до 11. јула у монументалном амбијенту Смедеревске тврђаве. Овогодишња програмска понуда обухвата пет позоришних представа које улазе у фестивалску конкуренцију и једно музичко дело којим ће манифестација бити затворена. Избор представа које ће се играти на летњој позорници у Малом граду укључује једно театарско остварење уметника из Румуније и четири представе у извођењу глумаца домаћих позоришта. Мото фестивала, „Кретање“, указује на уметничко и цивилизацијско  искуство које подразумева ход кроз време, епохе, жанрове, позоришне форме и различита стилска обележја. Поред тога што се феномен кретања и промене као друштвени, културни, историјски, егзистенцијални феномен у богатству својих значења узима у обзир као уједињујући чинилац у концепцији фестивала, мото „Кретање“ говори и о флексибилности и отворености према разним видовима позоришног живота и сценског стваралаштва. У погледу садржаја, „Театар у тврђави“ је овога лета значајним делом  оријентисан  на обележавање стогодишњице Првог светског рата.

Театар Маска из Букурешта гостује пред смедеревском публиком 6. јула са представом  „Парк“. За рад румунске уметничке трупе карактеристични су  истраживање потенцијала невербалног театра, неговање пантомиме, отелотворавање „живих статуа“, фокусираност на гест и телесни израз. Идентитет и оригиналност Театра Маска, уз атрактивна сценска и костимографска решења, потврђују се у пуној мери у првој у низу представа на „Театру у тврђави“. Призори позоришним језиком артикулисане и ауторски сагледаване историје Букурешта појављују се кроз емоцијама прожету,  романтичну причу без речи о прелепом парку Цисмигиу. Поглед који  сеже век и по унатраг представља нам парк као једну од знаменитости Букурешта и, истовремено, својеврсну ризницу успомена на харизматичне ликове и сведока промена генерација. Поред вође трупе Михаиа Малаимареа (Mihai Mălaimare), у представи улоге остварују Сорин Динкулеску (Sorin Dinculescu), Богдан Ангелеску (Bogdan Angelescu), Космин Крету (Cosmin Creţu), Дора Ифтоде (Dora Iftode) и други уметници активни при Театру Маска и ангажовани у овој представи са бројним протагонистима.

 

Представу „Постмодерни кабаре доброг војника Швејка“ у извођењу Шабачког позоришта , публика ће моћи да погледа 7. јула. Текст и режију потписује Александар Лукач, који карактер доброг војника Швејка, овековечен у роману чешког писца Јарослава Хашека, види као парадигму отпора једној империји. Отпор према империјализму комичног  главног протагонисте, војника Швејка, није приказан као револуционаран, већ кроз суочавање нехумане бирократије са логиком „малог“ човека који себе представља као идиота, али на такав начин да се оставља простора за запитаност колико у томе има има истине, а колико се ради о тактици преживљавања. У адаптацији коју спроводи Лукач, антиратна и антиимперијалистичка поента подржана је ослањањем на  српском народу блиска искуства која говоре о апсурдности рата, кроз наивну визуру Швејковог кабареа. Главну улогу доброг војника Швејка тумачи Богољуб Митић, а у осталим улогама су: Зоран Карајић, Деана Костић, Иван Томашевић, Страхиња Баровић, Љубиша Баровић, Владимир Милојевић, Анета Томашевић и други.

 

„Лепотица Линејна“,  представа рађена у копродукцији агенције АРТ ТЕМА из Београда и Крушевачког позоришта, према тексту савременог ирског писца Мартина Мегдоне, а у адаптацији и режији Милоша Јагодића,  у оквиру фестивала „Театар у тврђави“ играће се 8. јула. Ради се о делу које се бави проблематичним и драматичним односом мајке и ћерке, темом породичног насиља и права на лични избор. Драма лоцирана у ирску забит, у дом кога настањују две жене а повремено посећују комшије чије присуство је прилог компликовању односа, испуњена је универзално људским значењима.

У представи игра прослављена глумица Љиљана Стјепановић, а улоге тумаче и два глумца Крушевачког позоришта: Дејан Тончић и Никола Ракић, као и млада београдска глумица Јелена Стајковац, која је и идејни творац ове копродукције.

Идентитету и атмосфери представе доприноси музика коју је компоновао Милан Ђурђевић, лидер бенда „Неверне бебе“. Након позоришног угођаја следи музички, у знаку нумера које ће састав„Неверне бебе“ извести на свом концерту.

 

На сцени у Малом граду смедеревске тврђаве  9. јула ће наступити чланови ансамбла Народног позоришта Ниш који ће извести представу „Мала“. Према тексту Радослава Павловића, ово позоришно дело режирао је Иван Вуковић. Кроз представу се обрађује тема живота на маргинама друштва, вођеног законима улице. Међу људима који обитавају на социјалном дну, девојчица која у амбијенту окрутности улази у свет одраслих, препознаје најплеменитија људска осећања и  особине као што су љубав, оданост, пријатељство, пожртвовање. Главна улога у представи „Мала“ поверена је Марији Видаковић, а остале улоге играју: Ивана Недовић, Дејан Цицмиловић, Стефан Младеновић и други.

 

Представа „Деветстопетнаеста-трагедија једног народа“ по истоименом роману Бранислава Нушића на програму је 10. јула. Адаптацију и драматизацију Нушићевог дела урадио је Спасоје  Ж. Миловановић, а редитељ је Милан Нешковић. Представа је настала у копродукцији Крушевачког позоришта, Народног позоришта Ниш и Дома културе „Вук Караџић“ Лозница. Главну особеност ове представе редитељ препознаје у томе што се читав народ налази у улози главног јунака, што представља редак случај у светској литератури, а нарочито у свету театра. Кроз евоцирање трагичног ратног доба и позиције српског народа у њему, представа афирмише сагласје појединачног и колективног, јединство и сложност ликова који деле колективну трагедију. Из ансамбла Крушевачког позоришта у представи „Деветстопетнаеста“ играју: Дејан Тончић, Марија Гашић Гајић, Бојан Вељовић, Небојша Вранић и други, а из нишког народног позоришта: Александар Михаиловић, Сања Крстовић, Дејан Цицмиловић, Маја Вукојевић…

 

У духу достојанственог обележавања стогодишњице Великог рата, последње вечери манифестације „Театар у тврђави“, 11. јула, биће одржан концерт  „Креће се лађа француска“ на коме ће, под диригентском палицом Војкана Борисављевића, наступити Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, АКУД „Лола“, Мерима Његомир, Биља Крстић, Драгољуб Бајић, Небојша Дугалић и Марија Јовановић.

 

На фестивалу „Театар у тврђави“ као манифестацији која има и такмичарски карактер биће додељене три награде, и то: МЛАДА НАДА по оцени стручног жирија (добитнику припада статуета са ликом Маре Бранковић), награда за НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ ФЕСТИВАЛА по оцени стручног жирија (добитнику се додељује статуета са ликом  деспота Ђурђа Бранковића) и награда за НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ по оцени публике (добитнику се додељује статуета Тврђаве). Свакоме од награђених, поред статуете, намењен је и пригодан новчани износ.

 

На првом  „Театру у тврђави“ представе ће пратити стручни жири у следећем саставу: Нада Блам, драмски уметник, др Ива Драшкић-Вићановић, филозоф, естетичар, професор на Филолошком факултету у Београду и Бранко Јанковић, драмски уметник.

 

Све представе почињу у 21.00 сат. Цена улазнице за представе, као и за завршни концерт је 200 динара, а део прихода од продаје намењен је у хуманитарне сврхе. Улазнице ће се од 20. јуна до 5. јула продавати на Билет сервису Центра за културу од 9.00 до 20.00 сати, а у време фестивала, од 6. до 11. јула, у времену од 9.00 до 19.00 сати и у на улазу у Мали град Смедеревске тврђаве од 19.00 до 21.00 сат.

 

Покровитељ фестивала је град Смедерево, а реализатор Центар за културу Смедерево.