TEATAR U TVRĐAVI – NAGRADE
Juče, 10. jula u Smederevu je odigrana poslednja u nizu predstava koje su se nalazile u takmičarskom programu prvog pozorišnog festivala „Teatar u tvrđavi“. Stručni žiri koji čine predsednik žirija Nada Blam, dramski umetnik i članovi, dr Iva Draškić Vićanović, filozof, estetičar, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Beogradu i Branko Janković, dramski umetnik, doneo je nakon zasedanja odluku o tome ko su dobitnici nagrada MLADA NADA i nagrade za NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA. Na osnovu prebrojanih glasova publike određen je i dobitnik nagrade za NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE. Odluke su donete jednoglasno.

Nagradu MLADA NADA po oceni stručnog žirija dobio je Nikola Rakić za ulogu Reja Dulija u predstavi LEPOTICA LINEJNA u koprodukcije ART TEME iz Beograda i Kruševačkog pozorišta. Dobitniku pripada statueta sa likom Mare Branković.

Nagrada za NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA po oceni stručnog žirija pripala je predstavi DEVETSTOPETNAESTA: TRAGEDIJA JEDNOG NARODA u koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta u Nišu i  Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice. Dobitniku se dodeljuje statueta sa likom despota Đurđa Brankovića.

Nagradu za NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE po oceni publike dobio je Dejan Tončić za ulogu slikara u predstavi DEVETSTOPETNAESTA: TRAGEDIJA JEDNOG NARODA u koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta u Nišu i  Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice. Dobitniku pripada statueta Tvrđave.

Pored statuete, svakome od nagrađenih namenjen je i prigodan novčani iznos.

Program dodele nagrada odigraće se večeras, 11. jula u Centru za kulturu Smederevo, a nakon toga sledi muzički program pod naslovom  „Kreće se lađa francuska“ u okviru koga će nastupiti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. U programu učestvuju i AKUD „Lola“, kao i renomirani vokalni solisti Merima Njegomir, Biljana Krstić i Dragoljub Bajić. Dirigenti su Vojkan Borisavljević i Pavle Medaković. Program vode dramski umetnici Marija Jovanović i Nebojša Dugalić.