ТРИБИНА: САМОПОШТОВАЊЕ И ПУЗАВОСТ
Насловљена према заједничком именитељу корпуса примећивања, коментара и осврта академика Данила Басте који се односе на позицију права, правде, слободе и достојанства у друштву и држави, као и на дела великана правно-филозофске, друштвено-критичке и политичке мисли, трибина „Самопоштовање и пузавост“ ће бити у знаку проблема етичког оптимума  и вредносног идентитета.

Исправно схватање појма самопоштовања, као чиниоца од кључне важности за етичко усавршавање, биће супростављено поистовећивању самопоштовања и самољубља као продукту погрешне оријентације у одношењу према себи и другоме. На трибини ће бити тематизовани односи моћи и слободе, суочаване тенденције у схватању човека, друштва, државног поретка по критеријумима достојанства, аутономије, превасходне сврховитости личности са оним везаним за опредељивање на основу чисте прагматичности и уз одбацивање било какве идеалистичке димензије. Академик Баста говориће и о феномену нихилизма и о његовој спрези са силом насупрот праву и пузавошћу насупрот одбрани човековог дигнитета и неприкосновености слободе у индивидуалном и општељудском важењу. Заинтересовани ће бити у прилици да се детаљније упознају са тумачењем макијавелизма (познатог по девизи „Циљ оправдава средства“) које превазилази вулгарна схватања и поједностављивања и, критички интонирано, осветљава смисао његовог залагања за раскид етике и политике.

Трибина ће се одржати у среду 30. априла, са почетком у 19 сати, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево, а улаз је сободан. Медијатор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу.