U SLAVU I ČAST PREDAKA I OTADžBINE
Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata Stručno veće društvenih nauka OŠ „Radomir Lazić“ iz Azanje pripremilo je multimedijalno-scenski recital književno-istorijskih sadržaja pod nazivom U slavu i čast predaka i Otadžbine.

            Slađana R. Jelić, nastavnica srpskog jezika i Damir S. Živković, nastavnik istorije OŠ Radomir Lazić“ iz Azanje napravili su adaptaciju teksta Za čast otadžbine nastavnice Ksenije Čonić (OŠ „Slobodan Bajić Paja“, Novi Karlovci).

            U programu U slavu i čast predaka i Otadžbine učestvuje 30 učenika sedmog i osmog razreda OŠ „Radomir Lazić“, kao i učenica Niže muzičke škole „Kosta Manojlović“ Jovana Starovlah.

Program počinje u 18 časova (3. decembar, Centar za kulturu Smederevo). Predstavlja prikaz učešća Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu kroz naraciju, autentična svedočenja, muziku i poetska dela srpskih pesnika. Među onima koji će pokušati da publici približe Prvi svetski rat su i likovi Džona Rida, dr Arčibalda Rajsa, generala Žarka Majstorovića, Vojislava Danilovića, Milunke Savić, vojnici, oficiri i obični srpski seljaci.

Datum prikazivanja u Smederevu se nametnuo, sam po sebi, pošto je tog 3. decembra 1914. godine otpočeo protivnapad srpske vojske u čuvenoj Kolubarskoj bici.

 

Pozivamo sve prosvetne radnike, prvenstveno profesore istorije i srpskog jezika, da sa svojim učenicima prisustvuju programu U slavu i čast predaka i Otadžbine, koji uspostavlja odličnu korelaciju između istorije i srpskog jezika, a uz to budi iskru rodoljublja koja je počela pomalo da se gasi u nama.

 

Gostovanjem  u našem gradu  azanjski učenici podsetiće smederevske osnovce i srednjoškolce, njihove profesore, kao i druge građane, na život i stradanja naših predaka i ojačaće patriotizam kao osećanje koje u svakom od nas treba da bude prisutno.