У СЛАВУ И ЧАСТ ПРЕДАКА И ОТАЏБИНЕ
Поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата Стручно веће друштвених наука ОШ „Радомир Лазић“ из Азање припремило је мултимедијално-сценски рецитал књижевно-историјских садржаја под називом У славу и част предака и Отаџбине.

            Слађана Р. Јелић, наставница српског језика и Дамир С. Живковић, наставник историје ОШ Радомир Лазић“ из Азање направили су адаптацију текста За част отаџбине наставнице Ксеније Чонић (ОШ „Слободан Бајић Паја“, Нови Карловци).

            У програму У славу и част предака и Отаџбине учествује 30 ученика седмог и осмог разреда ОШ „Радомир Лазић“, као и ученица Ниже музичке школе „Коста Манојловић“ Јована Старовлах.

Програм почиње у 18 часова (3. децембар, Центар за културу Смедерево). Представља приказ учешћа Краљевине Србије у Првом светском рату кроз нарацију, аутентична сведочења, музику и поетска дела српских песника. Међу онима који ће покушати да публици приближе Први светски рат су и ликови Џона Рида, др Арчибалда Рајса, генерала Жарка Мајсторовића, Војислава Даниловића, Милунке Савић, војници, официри и обични српски сељаци.

Датум приказивања у Смедереву се наметнуо, сам по себи, пошто је тог 3. децембра 1914. године отпочео противнапад српске војске у чувеној Колубарској бици.

 

Позивамо све просветне раднике, првенствено професоре историје и српског језика, да са својим ученицима присуствују програму У славу и част предака и Отаџбине, који успоставља одличну корелацију између историје и српског језика, а уз то буди искру родољубља која је почела помало да се гаси у нама.

 

Гостовањем  у нашем граду  азањски ученици подсетиће смедеревске основце и средњошколце, њихове професоре, као и друге грађане, на живот и страдања наших предака и ојачаће патриотизам као осећање које у сваком од нас треба да буде присутно.