У СУСРЕТ ВЕЛИКОМ САБОРУ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У оквиру 26. Смедеревских светосавских свечаности,  у петак,  23. јануара са почетком у 18.30 у Концертној дворани Центра за културу Смедерево одражаће се предавање „У сусрет великом Сабору Православне цркве“, а на тему примерену духу традиционалне манифестације говориће еминентни домаћи историчар Цркве, протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, предавач на Православном богословском факултету у Београду и на Академији Српске православне цркве за уметности и консервацију.

Предавање је посвећено питањима која припадају тематском корпусу догађаја сагледаном  у редовима представника Православне цркве у својој историјској важности за читав православни свет. Ради се о Свеправославном сабору који ће окупити поглаваре православних цркава, а одиграће се, према постигнутом договору, 2016. године. На Сабору ће се расправљати о актуелним темама везаним за положај Православне цркве у целокупном хришћанском миљеу, као и за њену улогу у околностима које обележавају савремени свет и стање духа савременог човека.

У излагању ће бити указано на предањски значај и важност сабора као израза црквеног начина постојања и на схватање Цркве као саборног богочовечанског организма, као и на то да су се у историји Цркве спорна питања решавала, у духу апостолске праксе, на саборан начин. Током предавања др Поповић отклониће недоумице у погледу очекивања од предстојећег Сабора и осветлити теме које ће на Свеправославном сабору бити обрађене као што су проблем једнообразности календара, статус православља у дијаспори, питање хришћанског брака, питање поста, став Православне цркве према другим хришћанским конфесијама, однос Православне цркве према екуменском покрету, улога Православне цркве у залагању за мир у свету, став цркве према савременим технологијама,  питања црквене аутокефалије и аутономије.

Улаз на програм је слободан.