ZAVRŠEN PRVI POZORIŠNI FESTIVAL TEATAR U TVRĐAVI
Dodelom nagrada i scensko muzičkim spektaklom Kreće se lađa francuska, u Smederevu je u petak uveče završen prvi pozorišni festival Teatar u tvrđavi.

Novi gradski pozorišni festival Teatar u tvrđavi, organizovan prvi put ove godine, završen je proglašenjem laureata – nagrada Mlada nada dodeljena je Nikoli Rakiću, najbolja predstava je Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda, dok je po oceni publike, najbolje glumačko ostvarenje pokazao Dejan Tončić.

Predstave je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Nada Blam, dramski umetnik, dr Iva Draškić-Vićanović, filozof, estetičar, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i Branko Janković, dramski umetnik.

U zvaničnoj festivalskoj konkurenciji bilo je pet predstava – Park, u izvođenju Teatra Maska Bukurešt – (Rumunija), Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka, u izvođenju Šabačkog pozorišta, Lepotica Linejna, koprodukcija ART TEMA Beograd i Kruševačko pozorište, Mala u izvođenju Narodnog pozorišta Niš i  Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda, u koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta Niš i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica.

Moto festivala, „Kretanje“, odnosio se na umetničko i civilizacijsko  iskustvo koje podrazumeva hod kroz vreme, epohe, žanrove, pozorišne forme i različita stilska obeležja. Pored toga što se fenomen kretanja i promene kao društveni, kulturni, istorijski, egzistencijalni fenomen u bogatstvu svojih značenja uzima u obzir kao ujedinjujući činilac u koncepciji festivala, moto „Kretanje“ govori i o fleksibilnosti i otvorenosti prema raznim vidovima pozorišnog života i scenskog stvaralaštva. U pogledu sadržaja, „Teatar u tvrđavi“ je značajnim delom  bio orijentisan  na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Nagrade su uručene poslednje festivalske večeri, kada je u duhu dostojanstvenog obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, održan koncert  „Kreće se lađa francuska“.

Pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ sa gostima: AKUD „Lola“, Merima Njegomir, Bilja Krstić, Dragoljub Bajić, a sa publikom su direktno komunicirali Nebojša Dugalić i Marija Jovanović.

www.smederevo.org.rs