ЗАВРШЕН ПРВИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ ТЕАТАР У ТВРЂАВИ
Доделом награда и сценско музичким спектаклом Креће се лађа француска, у Смедереву је у петак увече завршен први позоришни фестивал Театар у тврђави.

Нови градски позоришни фестивал Театар у тврђави, организован први пут ове године, завршен је проглашењем лауреата – награда Млада нада додељена је Николи Ракићу, најбоља представа је Деветстопетнаеста – трагедија једног народа, док је по оцени публике, најбоље глумачко остварење показао Дејан Тончић.

Представе је оцењивао стручни жири у саставу: Нада Блам, драмски уметник, др Ива Драшкић-Вићановић, филозоф, естетичар, професор на Филолошком факултету у Београду и Бранко Јанковић, драмски уметник.

У званичној фестивалској конкуренцији било је пет представа – Парк, у извођењу Театра Маска Букурешт – (Румунија), Постмодерни кабаре доброг војника Швејка, у извођењу Шабачког позоришта, Лепотица Линејна, копродукција АРТ ТЕМА Београд и Крушевачко позориште, Мала у извођењу Народног позоришта Ниш и  Деветстопетнаеста – трагедија једног народа, у копродукцији Крушевачког позоришта, Народног позоришта Ниш и Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница.

Мото фестивала, „Кретање“, односио се на уметничко и цивилизацијско  искуство које подразумева ход кроз време, епохе, жанрове, позоришне форме и различита стилска обележја. Поред тога што се феномен кретања и промене као друштвени, културни, историјски, егзистенцијални феномен у богатству својих значења узима у обзир као уједињујући чинилац у концепцији фестивала, мото „Кретање“ говори и о флексибилности и отворености према разним видовима позоришног живота и сценског стваралаштва. У погледу садржаја, „Театар у тврђави“ је значајним делом  био оријентисан  на обележавање стогодишњице Првог светског рата.

Награде су уручене последње фестивалске вечери, када је у духу достојанственог обележавања стогодишњице Великог рата, одржан концерт  „Креће се лађа француска“.

Под диригентском палицом Војкана Борисављевића, наступио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ са гостима: АКУД „Лола“, Мерима Његомир, Биља Крстић, Драгољуб Бајић, а са публиком су директно комуницирали Небојша Дугалић и Марија Јовановић.

www.smederevo.org.rs