ДОВИЂЕЊА, КАКО СТЕ?
Прво остварење које ће у 2015. години филмска публика у Смедереву моћи да види у оквиру наставка програма „Дан домаћег филма“ је филм Бориса Митића „Довиђења, како сте?“ чија ће се пројекција реализовати 9. јануара са почетком у 18 сати у Концертној дворани Центра за културу Смедерево.

 

Филм „Довиђења, како сте?“ је сатирична документарна бајка о јунаку нашег доба који је спреман да умре за оно у  шта верује, али не верује више ни у шта. Остварење које је од критичара оцењено као „фасцинантан филм-есеј“ и  врхунски приказ балканског интелекта, отпора и историје доноси занимљиву, црнохуморну комбинацију документарних снимака направљених током четири године дуж 50 000 километара споредних путева Србије и Републике Српске и биране афоризме Београдског афористичарског клуба уклопљене у нарацију Небојше Глоговца. Призори који говоре о горким искуствима на просторима региона, о апсурдности која је постала саставни део балканског миљеа, о расулу и цивилизацијском колапсу, склопљени су у колаж и укомпоновани са оштроумним и духовитим сецирањем посрнулог и дезоријентисаног друштва садржаним у бритким афоризмима.

 

Након пројекције следи разговор са аутором Борисом Митићем.

 

Концепција „Дана домаћег филма“ подразумева бесплатне пројекције у циљу шире биоскопске дистрибуције и веће афирмације домаћег филмског стваралаштва.

 

Линк за инсерт из филма „Довиђења, како сте?“

 

 

Борис Митић рођен је 1977. године у Лесковцу. Живео је на неколико континената, вратио се у Београд, радио пет година за највеће светске медије, док се није посветио породици, ауторским документарцима и малом фудбалу. Његова три филма („Pretty Dyana“, „Unmik Titanik”, „Довиђења, како сте?”), снимљена без претходног филмског образовања, приказана су на више од 150 фестивала широм света и емитована у преко 60 земаља. Аутору су донели укупно 18 награда. Борис Митић предаје реал-политику документарног филма у Кини, Европи, Америци и на Блиском истоку, пише сатиричне колумне за DOX i PLAYBOY и спрема нови документарац о Ништа.